- 4 łyżki zakwasu
- pół kg mąki żytniej razowej
- pół kg mąki pszennej (typ 500)
- 400 ml ciepłej wody
- łyżka soli
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek słonecznika
Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, siemię i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 200 stopni C, w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Domowy chleb? Podziwiam. Dla mnie wykonanie samej chleba to nadal brzmi jak abstrakcja... ;)
OdpowiedzUsuńPopieram, już od dawna nie kupuję chleba, z braku czasu piekę na zapas, przeważnie raz w tygodniu i zamrażam w porcjach.
OdpowiedzUsuń