Chleb żytni na zakwasie

 
  • 4 łyżki zakwasu
  • pół kg mąki żytniej razowej
  • pół kg mąki pszennej (typ 500)
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżka soli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek słonecznika 
   Zakwas: Do dużego słoika wsypujemy pół szklanki mąki żytniej (typ 700 lub 2000), mieszamy z taką samą ilością ciepłej wody. Wieczorem, tego samego dnia powtarzamy czynność, a przez następne 3-5 dni, co wieczór karmimy go łyżką wody z mąką. I gotowe. Do dzieła!

   Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, siemię i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 200 stopni C, w nagrzanym piekarniku. Smacznego!



    2 komentarze:

    1. Domowy chleb? Podziwiam. Dla mnie wykonanie samej chleba to nadal brzmi jak abstrakcja... ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Popieram, już od dawna nie kupuję chleba, z braku czasu piekę na zapas, przeważnie raz w tygodniu i zamrażam w porcjach.

      OdpowiedzUsuń