Pyszne, puszyste i na ogół ociekające tłuszczem placki to wymarzone śniadanie dla niejednego łakomczucha. Dziś proponuję wersję odchudzoną ;) Smażenie w głębokim tłuszczu zamieniamy na pieczenie, jednak by placki nie były suche- dodajemy odrobinę tłuszczu i jabłko. Za to biały cukier, świetnie zastąpi brązowa demara, bogatsza w minerały- i smak również!
W 2 łyżeczkach cukru rozetrzeć drożdże, wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, wymieszać z pozostałym cukrem, wlać mleko z drożdżami i olej. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko, dodać do pozostałych składników, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić luźne ciasto. Odstawić na 45 minut pod przykryciem. Lekko natłuszczoną łyżką porcjować placki (12- 16), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać polane syropem klonowym. Smacznego!
- 350 g mąki pszennej, typ 500
- 100 g mąki pszennej, typ 2000
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki cukru, najlepiej brądowego
- 10 g drożdży świeżych
- 4- 5 łyżek oleju
- średnie jabłko
W 2 łyżeczkach cukru rozetrzeć drożdże, wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, wymieszać z pozostałym cukrem, wlać mleko z drożdżami i olej. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko, dodać do pozostałych składników, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić luźne ciasto. Odstawić na 45 minut pod przykryciem. Lekko natłuszczoną łyżką porcjować placki (12- 16), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać polane syropem klonowym. Smacznego!
Placuszki z syropem klonowym smakują wręcz genialnie. Chyba muszę niedługo kupić sobie nową butelkę. ;)
OdpowiedzUsuńAle śliczne! Chętnie bym się na takiego skusiła, pocztą proszę :DD
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ;D
OdpowiedzUsuńZrobię z 1/4 porcji i zjem któregoś dnia pyszne placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń