Puchowe ciastka czekoladowe z nutellą


   Małe co nieco, o kremowej, delikatnej konsystencji, czekoladowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu. Świetne na pikniki, wycieczki i do dalszego działania- przekładania kremem, dżemem lub na cakepops. Jutro moja interpretacja 'dalszych działań' z ciasteczkami :)
  • 300 g maki (250+50)
  • 250 ml wody
  • 160 g masła
  • 100 g kakao
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nutelli

50 g mąki wymieszać z wodą, zagotować i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. W drugim rondelku roztopić masło, zdjąc z ognia i wymieszaćz kakao i nutellą. Połączyć obie masy. Mąkę wymieszać z ekstraktem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki przełożyć do mokrych, wymieszać. Z wilgotnej masy formować kulki (10- 12) i rozpłaszczać dłonią tak, by powstało ciastko. Układać na blasze wyłożonej popierem do pieczenia. Wstawić na 15- 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Muszą być ekstremalnie słodkie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłąm cos podobnego ale zamiast tłuszczu dawałam jogurt naturlany :D wyszło rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ta łyżeczka z kremem.. piękna

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są, prawdziwe pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasteczkowe działania popieram ;) zwłaszcza z tak pysznymi efektami :)

    OdpowiedzUsuń