Wczorajsze 'małe co nieco, o kremowej, delikatnej konsystencji, czekoladowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu' przełożone nutellą z wanilią. Prawdziwy rarytas, nie tylko dla koneserów, powiedziałabym wręcz, że to wpis skierowany do łasuchów. Ciasteczka są miękkie, a krem gładki i mocno słodki, jeśli to Wasze klimaty, to nic, tylko robić:)
300 g maki (250+50)
250 ml wody
160 g masła
100 g kakao
400 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki nutelli
150- 170 g nutelli
ziarenka z 1/4 laski wanilii
50 g mąki wymieszać z wodą, zagotować i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. W
drugim rondelku roztopić masło, zdjąc z ognia i wymieszaćz kakao i nutellą.
Połączyć obie masy. Mąkę wymieszać z ekstraktem, cukrem, solą i proszkiem do
pieczenia. Sypkie składniki przełożyć do mokrych, wymieszać. Z wilgotnej masy
formować kulki (10- 12) i rozpłaszczać dłonią tak, by powstało ciastko. Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15- 20 minut do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Ostudzić.
Nutellę wymieszać z wanilią, kremem smarować połowę ciastek, składać tworząc markizy. Chłodzić 30- 120 minut. Smacznego!
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają! Swoją drogą: piękne zdjęcia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak z nutellą, to zdecydowanie pokocha je mój mąż! :)
OdpowiedzUsuńulala mocno czekoladowe ciasteczka! wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńoch, pycha!
OdpowiedzUsuńogólnie uwielbiam markizy, Hit-y mogłabym jeść ciągle ale one nie umywają się do tak uszlachetnionej wersji jak Twój wyrób
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo słodko i apetycznie, właśnie piję kawę - przydałoby się kilka takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo, koniecznie zajrzyj do mnie do postu z 12.07. - czekam tylko na Ciebie ;)