Kremowe markizy czekoladowe z nutellą

   Wczorajsze 'małe co nieco, o kremowej, delikatnej konsystencji, czekoladowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu' przełożone nutellą z wanilią. Prawdziwy rarytas, nie tylko dla koneserów, powiedziałabym wręcz, że to wpis skierowany do łasuchów. Ciasteczka są miękkie, a krem gładki i mocno słodki, jeśli to Wasze klimaty, to nic, tylko robić:)





  • 300 g maki (250+50)
  • 250 ml wody
  • 160 g masła
  • 100 g kakao
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nutelli




  • 150- 170 g nutelli
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii



  •    50 g mąki wymieszać z wodą, zagotować i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. W drugim rondelku roztopić masło, zdjąc z ognia i wymieszaćz kakao i nutellą. Połączyć obie masy. Mąkę wymieszać z ekstraktem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki przełożyć do mokrych, wymieszać. Z wilgotnej masy formować kulki (10- 12) i rozpłaszczać dłonią tak, by powstało ciastko. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15- 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ostudzić.
        Nutellę wymieszać z wanilią, kremem smarować połowę ciastek, składać tworząc markizy. Chłodzić 30- 120 minut. Smacznego!

    7 komentarzy:

    1. Wspaniale wyglądają! Swoją drogą: piękne zdjęcia! Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    2. jak z nutellą, to zdecydowanie pokocha je mój mąż! :)

      OdpowiedzUsuń
    3. ulala mocno czekoladowe ciasteczka! wspaniałości:)

      OdpowiedzUsuń
    4. ogólnie uwielbiam markizy, Hit-y mogłabym jeść ciągle ale one nie umywają się do tak uszlachetnionej wersji jak Twój wyrób

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda bardzo słodko i apetycznie, właśnie piję kawę - przydałoby się kilka takich ciasteczek :)
      Patrycjo, koniecznie zajrzyj do mnie do postu z 12.07. - czekam tylko na Ciebie ;)

      OdpowiedzUsuń