Cytrusowe paczuszki z makaronem

  • 200 g makaronu tagiatelle, najlepiej razowego
  • pół pomarańczy
  • ćwiartka cytryny
  • poł żółtej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • pół łyżeczki miodu
  • odrobina świeżo startego imbiru
  • szczypta cynamonu i kardamonu 
+ 4 arkusze papieru do pieczenia
   gruba nić

Makaron ugotować al dente. Wyszorowaną pomarańczę pokroić w plastry, ćwiartkę cytryny na pół. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Oliwę wymieszać z miodem, dodać imbir, cynamon i kardamon. Makaron ułożyć na  2 arkuszach papieru, zalać dressingiem, przykryć pozostałymi i związać kawałkami nici, jak cukierek. Ułożyć w brytfance, piec 25- 30 minut w 180 stopniach (piekarnik powinien być rozgrzany).  Smacznego!


3 komentarze: