Domowa nutella


  • 100 g czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
Orzechy wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię, prażyć przez około minutę, ciągle mieszając. Przesypać do bawełnianej ściereczki, energicznie pocierać, wybrać obrane orzechy, zblendować. W międzyczasie rozpuścić czekoladę, dodać olej, cukier i sól. Masę czekoladową ostudzić, dodać orzechy i znów zmiksować. Przelać do niewielkiego słoiczka. Krem jest najlepszy na kilka godzin po przygotowaniu, przechowywany w temperaturze pokojowej. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Niewątpliwie zdrowsza. Skład nie ciągnie się w nieskończoność, są tu tylko same naturalne produkty. Będę musiała kiedyś zrobić sobie zapas takiej nutelli. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł i znacznie zdrowszy niż te wszystkie E-... ;) a można wiedzieć ile taki krem może stać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola- pojęcia nie mam! Robiłam z całej porcji, wczoraj wieczorem i do południa nie było już nic;) Myślę, że kilka tygodni sopkojnie przy przechowywaniu w szafce:)

      Usuń
  3. Z tych proporcji wychodzi jeden słoiczek, jak sądzę? :) Wygląda przepysznie, mam nadzieję, że po ogarnięciu remontowego bałaganu uda mi się ją przygotować :) Pozdrawiam, miłego popołudnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słoiczek mniej więcej po koncentracie pomidorowym.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. fajne rzeczy w tym sklepie, jest na czym oko zawiesić, bardzo mi się podobają te kolorowe posypki *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... na tej łyżeczce wygląda jak ziemia, taka z ogródka, hihi :)
    Ale na pewno jest obłędny - krem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nutella, smak dziecinstwa <3

    OdpowiedzUsuń