Kruche babeczki


Chrupiące, małe co nieco. Babeczki- całkiem zwykłe- możemy nadziewać cała masą smakowitości: dżemem, czekoladą, musem owocowym, bitą śmietaną z owocami czy nawet lodami! Każda może być inna, a jedna lepsza od drugiej:)

  • 35 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 1/4 szklanki kefiru lub śmietany
  • łyżeczka cukru z wanilią
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto, podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, wykrawać koła i wykładać foremki do babeczek (10- 12). Piec 15- 25 minut w 180 stopniach. Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Cudaki! Nigdy nie robiłam takich, ale pewnie za chwilę będę je piec;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. oo bez żółtek? ;) trzeba spróbować, w końcu trzeba szukać "przepisu idealnego" na babeczki

    OdpowiedzUsuń
  3. milusie są : )
    dziękuję za odzew, ale ja na pewno dołączę nieco później, mam nadzieję, że nie skończycie na tym jednym wypieku ( :
    buziak!

    OdpowiedzUsuń