Niebiański, cudownie czekoladowy, o konsystencji nie do opisania! Już wiem, że latem będzie ze świeżymi wiśniami albo truskawkami, a zimą z dżemikami, których tego lata mam zamiar przygotować multum! Spróbujcie! Jest przeboski ;)
Skladniki:
- 2/3 szklanki śmietanki 30 %
- 7 łyżek serka mascarpone (ewentualnie: twarogu sernikowego)
- 30- 50 g gorzkiej lub mleczniej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru z wanilią
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kakao wymieszać z serkiem i przestudzoną czekoladą, dodać kremówkę, delikatnie wymieszać, przełożyć do kolilek lub pucharków do lodów. Chłodzić 20- 45 minut. Polecam posypać gorzkim kakao.
Smacznego!
boski? zgadzam się całkowicie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie boski! Pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. I mam pytanie ile to mniej wiecej 7 lyzek mascarpone? 2opak? I czy krem nadawalby sie tez do tortu? czy nie bylby za rzadki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sofik :)
7 łyżek to mniej więcej 1/2- 2/3 opakowania o masie 200 g :)
Usuńjak najbardziej nadawałby się do tortu, ale myślę, że wtedy warto zwiększyć ilość czekolady, dodać jakieś 70 g, a żeby całość nie byla za luźna, można też do gotowej masy przed schłodzeniem (lub przekładaniem nią tortu) dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w około 4 łyżkach wrzątku (przestudzić przed połączeniem z kremem)
mam nadzieję, że pomogłam ;)
A czy można go użyć do torta?
OdpowiedzUsuń