Pomarańczowa szarlotka

Ciasto:
  • 40 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmiewtany
  • skórka z 1/4 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/4 pomarańczy

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, połowę zamrozić, a drugą wyłożyć keksówkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach wymieszać z sokiem i cynamonem, przełożyć do blaszki. Zamarznięte ciasto zetrzeć na tarce, kruszonką posypać ciasto. Piec 35- 45 minut w 240 stopniach. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wszystko, co szarlotkowe jest pyszne a ta wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności!
    i zdjęcia przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze znam pomarańczową szarlotkę :) pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak szarlotka, to biorę w ciemno;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobraziłam ten piękny zapach :)

    OdpowiedzUsuń