Ciasto:
- 40 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmiewtany
- skórka z 1/4 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz:
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/4 pomarańczy
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, połowę zamrozić, a drugą wyłożyć keksówkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach wymieszać z sokiem i cynamonem, przełożyć do blaszki. Zamarznięte ciasto zetrzeć na tarce, kruszonką posypać ciasto. Piec 35- 45 minut w 240 stopniach. Smacznego!
Wszystko, co szarlotkowe jest pyszne a ta wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!
OdpowiedzUsuńi zdjęcia przepiękne
dobrze znam pomarańczową szarlotkę :) pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńJak szarlotka, to biorę w ciemno;) Pycha!
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobraziłam ten piękny zapach :)
OdpowiedzUsuń