Na przywołanie wiosny- rolada w kropeczki! Wygląda ślicznie, jeszcze lepiej smakuje! Z nadzieniem budyniowo- malinowym i w brew pozorom wcele nie jest trudno ją przygotować:)
Składniki:
Masa zdobnicza, na 2 rolady:
Zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę, dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.
Białka z 3 jaj ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, wodę i cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.
Z mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać budyń, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie) posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić. Smacznego!
Pomysł zainspiroawny jednym ze znanych portali:)
Składniki:
Masa zdobnicza, na 2 rolady:
- 90 g masła (domieszka margaryny nie zaszkodzi)
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki
- 1 białko
- 2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
- ewentualnie: odrobina różowego lub czerwonego barwnika
- 3/4 szklanki cukru
- ponad 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- ponad 1/4 szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 350 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 łyżek dżemu
Zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę, dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.
Białka z 3 jaj ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, wodę i cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.
Z mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać budyń, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie) posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić. Smacznego!
Pomysł zainspiroawny jednym ze znanych portali:)
ciekawy pomysł, swietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale fantastyczny pomysł, nie wpadłabym na to 5+ :)
OdpowiedzUsuńten pomysł wymiata !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
Szana-Banana ;)
Świetny pomysł z tą roladą :) Widziałam identyczną (różniła się tylko masą) na kotlet.tv, tak myślałam że niedługo będzie bardzo popularna. Bardzo fajnie Ci się udała.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWypróbuję, wypróbuję :) Rolada wygląda fantastycznie. Bardzo lubię rolady. Pozdrawiam cieplutko.
UsuńWiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty! Super!
OdpowiedzUsuńurocza rolada:)
OdpowiedzUsuń;))) bardzo fajne... i strasznie apetycznie i kolorowo wygląda;))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, super to wygląda...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyszło tak ładnie jak w kotlet super.
OdpowiedzUsuńPiękna! :)
OdpowiedzUsuń