Na osłodzenie pochmurnych, szaroburych dni proponuję churros- hiszpańskie, podłużne "pączki", któych smak dopełna czekoladowy sos. Wszystkie widziane przepisy zmodyfikowałąm i dodałam coś od siebie. Ich przygotowanie nie jest skąplikowane, nie trzeba czekać aż podrośnie jedyną bardziej zajmującą czynnością jest wymieszanie mąki z innymi skłądnikami, a więc zaczynajmy;-)
Skladniki na około 30 średnich pączuszków:
- 300 g mąki
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka soli
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
- cukier i cynamon do obtoczenia
Wodę zagotować z oliwą, cukrem, solą. Zdjąć z ognia. Wsypać "na oko" połowę mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki i przełożyć na stolnicę, zagniatać przez chwilę do uzyskania całego ciasta. Początkowo ciasto włożyłam do rękawa cukierniczego i to był błąd - jeśli macie dobrej jakości szprycę, po prostu przeciskajcie i przecinajcie po kawałku na rozgrzany tłuszcz. Ja grubo rozwałkowałam ciasto i pociełam falistą rolką. Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odsączać na papierze ręcznikowym, obtaczać w cynamonie i cukrze.
Składniki na sos czekoladowy:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Kremówkę podgrzać, dodać czekoladę i cukier z wanilią. Po chwili mieszamy i przelewamy do miseczek. Smacznego!
mam w planach do zrobienia.
OdpowiedzUsuń