Pieczone pierogi z pomidorami i mozzarellą

Pieczone pierogi, tym razem z kawałkami serów, pomidorami i suszonymi ziołami to wytrawne ciasteczka z kruchego ciasta na oliwie. Sprawdzą się jako obiad- podane na gorąco, na przykład zanurzane w sosie z sera i śmietanki albo na zimno, jako przekąska na drugie śniadanie. Możecie je upiec również w formie kruchej pizzy, cienko rozwałkowując ciasto i dodając sos pomidorowy z ulubionymi dodatkami.

 
Składniki na ciasto na pieczone pierogi:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 80 g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
 
Składniki na farsz:
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g żółtego sera
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chilli
  • szczypta pieprzu
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać. Mozzarellę, ser żółty i pomidory pokroić w drobną kostkę dodać przyprawy, wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, na kształt prostokąta. Podzielić na kwadraty o boku 4- 5 cm. Na połowę z nich nałożyć łyżkę farszu, przykryć kolejnym i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
 

12 komentarzy:

  1. swietne ! już je widze na plazy lub na grillu jako przystawka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Superowe, przydałyby mi się teraz tak na jeden gryz :-0

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczne. Wyglądają jak z modeliny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć wolę gotowane i podsmażane, takie również muszą być bardzo dobre, a jakie pyszne nadzienie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł na farsz! Robiłam juz pierogi ze szpinakiem i fetą, więc teraz pora na pomidory z mozzarellą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł. W ogóle super blog i przepiękne, niezwykle apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś czuję, że podkradnę przepis! Łatwy, a jakie efekty. Domyślam się, że pychota :3

    OdpowiedzUsuń