Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki z piekarnika, wcześniej obgotowane, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Podajcie je jako dodatek do obiadu albo do podjadania zamiast popcornu, na przykład przy dobrym filmie. Przyprawy w przepisie podaję orientacyjnie, najlepiej użyć ulubionych w podobnej ilości. Według upodobań użyjcie też masła, oliwy lub oleju. Pieczone ziemniaki możecie przygotować również na grillu, pakując je wcześniej w kopertę z folii aluminiowej.

Składniki na ziemniaki z piekarnika:
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić.
W naczyniu żaroodpornym lub blasze wyłożonej folią aluminiową ułożyć ziemniaki, polać rozpuszczonym masłem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Posypać przyprawami i piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

 

5 komentarzy: