Ziemniaki z piekarnika, wcześniej obgotowane, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Podajcie je jako dodatek do obiadu albo do podjadania zamiast popcornu, na przykład przy dobrym filmie. Przyprawy w przepisie podaję orientacyjnie, najlepiej użyć ulubionych w podobnej ilości. Według upodobań użyjcie też masła, oliwy lub oleju. Pieczone ziemniaki możecie przygotować również na grillu, pakując je wcześniej w kopertę z folii aluminiowej.
Składniki na ziemniaki z piekarnika:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
W naczyniu żaroodpornym lub blasze wyłożonej folią aluminiową ułożyć ziemniaki, polać rozpuszczonym masłem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Posypać przyprawami i piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Mmm, poezja ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ziemniakami, ale z piekarnika nie potrafię się oprzeć!
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
Takie są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek do dań :)
OdpowiedzUsuń