Pieczone pierogi, tym razem z kawałkami serów, pomidorami i suszonymi ziołami to wytrawne ciasteczka z kruchego ciasta na oliwie. Sprawdzą się jako obiad- podane na gorąco, na przykład zanurzane w sosie z sera i śmietanki albo na zimno, jako przekąska na drugie śniadanie. Możecie je upiec również w formie kruchej pizzy, cienko rozwałkowując ciasto i dodając sos pomidorowy z ulubionymi dodatkami.
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 80 g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę,
zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
Składniki na farsz:
- 250 g mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego chilli
- szczypta pieprzu
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać. Mozzarellę, ser żółty i pomidory pokroić w drobną kostkę dodać przyprawy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, na kształt prostokąta. Podzielić na kwadraty o boku 4- 5 cm. Na połowę z nich nałożyć łyżkę farszu, przykryć kolejnym i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
śliczności!
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńswietne ! już je widze na plazy lub na grillu jako przystawka ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym dziś :)
OdpowiedzUsuńSuperowe, przydałyby mi się teraz tak na jeden gryz :-0
OdpowiedzUsuńAle śliczne. Wyglądają jak z modeliny:)
OdpowiedzUsuńChoć wolę gotowane i podsmażane, takie również muszą być bardzo dobre, a jakie pyszne nadzienie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na farsz! Robiłam juz pierogi ze szpinakiem i fetą, więc teraz pora na pomidory z mozzarellą:)
OdpowiedzUsuńniesamowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł. W ogóle super blog i przepiękne, niezwykle apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że podkradnę przepis! Łatwy, a jakie efekty. Domyślam się, że pychota :3
OdpowiedzUsuń