Ciasto z jagodami u mnie w formie małych babeczek możecie też przygotować jako kruchy placek w tortownicy. Kruche ciasto z tego przepisu dobrze sprawdzi się też do szarlotki, kiedy wykładacie nim całą blaszkę, za to niekoniecznie warto go używać do ciasteczek- raczej trudno się go wałkuje. Jeżeli nie macie ochoty na układanie kratki z ciasta zamroźcie część kruchego ciasta, a tuż przed pieczeniem zetrzyjcie je na tarce.
Składniki na kruche ciasto:- 250 g mąki
- 110 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie jagodowe:
- 200 g jagód
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto podzielić na 12 części. Dziesięcioma z nich wyłożyć foremki do babeczek, do każdej z nich dodać po łyżce nadzienia. Rozwałkować 2 pozostałe części ciasta, pociąć na paski i układać na babeczkach w formie kratki. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
pysznie wyglądają:) bardzo ładne zdjęcia, kiedy ja się nauczę robić takie ładne?:)chętnie bym zjadła jedno:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują i na pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne są i to ciasto takie żółte; )
OdpowiedzUsuńPycha babeczki :>
OdpowiedzUsuńależ cudne ciasteczko:D
OdpowiedzUsuńnie mogłabym mu się oprzeć, szczególnie, że z jagodami!
idealna kratka na babeczkach!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
W stylu amerykańskim, przynajmniej takie często na filmach widziałam :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuń