Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami u mnie w formie małych babeczek możecie też przygotować jako kruchy placek w tortownicy.   Kruche ciasto z tego przepisu dobrze sprawdzi się też do szarlotki, kiedy wykładacie nim całą blaszkę, za to niekoniecznie warto go używać do ciasteczek- raczej trudno się go wałkuje. Jeżeli nie macie ochoty na układanie kratki z ciasta zamroźcie część kruchego ciasta, a tuż przed pieczeniem zetrzyjcie je na tarce.

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut.

Składniki na nadzienie jagodowe:
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na 12 części. Dziesięcioma z nich wyłożyć foremki do babeczek, do każdej z nich dodać po łyżce nadzienia. Rozwałkować 2 pozostałe części ciasta, pociąć na paski i układać na babeczkach w formie kratki. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

 

8 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) bardzo ładne zdjęcia, kiedy ja się nauczę robić takie ładne?:)chętnie bym zjadła jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentują i na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne są i to ciasto takie żółte; )

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ cudne ciasteczko:D
    nie mogłabym mu się oprzeć, szczególnie, że z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna kratka na babeczkach!
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  6. W stylu amerykańskim, przynajmniej takie często na filmach widziałam :)

    OdpowiedzUsuń