Lody tiramisu na patyku

Lody tiramisu to mrożona wersja włoskiego deseru. Bazą do lodów są miękkie, puszyste biszkopty, nasączone mocną kawą z alkoholem, posmarowane kremem na żółtkach i oblane polewą z gorzkiej czekolady. Możecie je podać na przykład na spotkaniu na świeżym powietrzu w upalne dni. Innym wariantem tego deseru będzie klasyczne ciasto, kiedy biszkopt upieczecie w dużej tortownicy, posmarujecie kremem i polejecie czekoladą tworząc tort.
 
Składniki na 9 biszkoptów:
  • 3 duże jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 3 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Dodać żółtko i olej wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając łyżką.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać owalne biszkopty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wystudzić.

Składniki na poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki amaretto
Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie, wystudzić, dodać amaretto i wymieszać.

Składniki na krem:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4  łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek cukier puder i żółtka, miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty kolejno nasączać ponczem i smarować kremem, do każdego loda w części kremu wbić patyczek. Wstawić do zamrażarnika na minimum 2 godziny.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju
Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.

Kolejno każdy deser zanurzać w polewie czekoladowej, odkładać na papier do pieczenia i znów mrozić przez około godzinę. Smacznego!
 

5 komentarzy: