Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem na mleku to przepis na letnie śniadanie lub kolację. Do tak przygotowanego dania warto dodać po trochu rodzynek, posiekanej mięty albo płatków migdałowych. Z tego przepisu możecie też przegotować klasyczny ryż z jabłkami bez zapiekania, pomijając jajko. Gotowy ryż podajcie na przykład z dużym kleksem bitej albo kwaśnej śmietany, pod chmurką cynamonu.
Składniki:
- 100 g ryżu, ugotowanego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Na patelni zagotować miód z cynamonem, dodać jabłka i smażyć do miękkości.
Wystudzony ryż wymieszać z rozkłóconym jajkiem, przekładać do kokilek (5- 6), dodać po porcji prażonych jabłek i zapiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
ryż z jabłkami to moje dziecinstwo <3
OdpowiedzUsuńryż z jabłkami to zdecydowanie smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJabłka i ryż, coś niesamowitego :D
OdpowiedzUsuńklasyka-moja mama wcina na okraglo ;p
OdpowiedzUsuń