Pierogi z serem na słodko- nadziewane słodkim twarożkiem z aromatem wanilii i cynamonu. Jeżeli chcecie, do farszu dodajcie trochę musu owocowego, albo po kilka malin, porzeczek czy wiśni. Takie pierogi znam też w wersji bez cukru i przypraw, za to z siekaną miętą, a nawet z jej suszoną wersją, poza sezonem. Pierogi z serem z tego przepisu możecie przygotować też na ostro, zamieniając wanilię z cynamonem na przykład na mieloną paprykę, przyprawę curry i zioła.
Składniki na około 30 pierogów z serem:
- 2 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g mielonego białego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta cynamonu
Na każde koło z ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. Smacznego!
Pycha pierogi ...
OdpowiedzUsuńpierożki z serem !! pycha ;) a jak ślicznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je w takiej właśnie wersji i do tego śmietanka z cukrem :>
OdpowiedzUsuńRz w życiu jadłam takie pierożki i nadal czuję ten smak :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam takie jedzonko, ale teraz muszę się zadowalać otrębowymi odpowiednikami bez cukru:) Może kiedyś...
OdpowiedzUsuńPiękną falbankę robisz na pierogach, mi nigdy ona nie wychodzi.
OdpowiedzUsuńładnie je robisz, u mnie zawsze jakieś koślawce wyjdą:)))
OdpowiedzUsuńJak ślicznie zalepione :)
OdpowiedzUsuń