Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko- nadziewane słodkim twarożkiem z aromatem wanilii i cynamonu. Jeżeli chcecie, do farszu dodajcie trochę musu owocowego, albo po kilka malin, porzeczek czy wiśni. Takie pierogi znam też w wersji bez cukru i przypraw, za to z siekaną miętą, a nawet z jej suszoną wersją, poza sezonem.  Pierogi z serem z tego przepisu możecie przygotować też na ostro, zamieniając wanilię z cynamonem na przykład na mieloną paprykę, przyprawę curry i zioła.
 
 

Składniki na około 30 pierogów z serem:
  • 2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.

Składniki na farsz:
  • 250 g mielonego białego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta cynamonu
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na każde koło z ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. pierożki z serem !! pycha ;) a jak ślicznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je w takiej właśnie wersji i do tego śmietanka z cukrem :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Rz w życiu jadłam takie pierożki i nadal czuję ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Uwielbiam takie jedzonko, ale teraz muszę się zadowalać otrębowymi odpowiednikami bez cukru:) Może kiedyś...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękną falbankę robisz na pierogach, mi nigdy ona nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie je robisz, u mnie zawsze jakieś koślawce wyjdą:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ślicznie zalepione :)

    OdpowiedzUsuń