Sernik na zimno z twarogu

Sernik na zimno z twarogu w wersji nietradycyjnej- bez żelatyny ani galaretki, za to na herbatnikach. Dla lepszego aromatu do masy serowej dodajcie skórkę otartą z pomarańczy, kilka łyżek mocnej kawy albo ulubiony aromat, na przykład migdałowy. Możecie też spróbować zrobić sernik w wersji imitującej tiramisu, zanurzając herbatniki w kawie z alkoholem i posypując każdą warstwę ciasta wiórkami z gorzkiej czekolady. Zrobicie go dosyć szybko, w mniej  niż piętnaście minut! Sernik na zimno najlepiej chłodzić całą noc, chociaż już po kilku godzinach można bez problemu kroić ciasto.


Składniki na masę serową:
  • 250 g mielonego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać cukier z wanilią i twaróg, połączyć.

Ponadto:
  • 20 herbatników (100 g)
  • 1/4 szklanki mleka
Herbatniki układać warstwami, maczając je wcześniej w mleku i przekładając masą serową. Po ułożeniu ostatniej warstwy herbatników całe ciasto pokryć kremem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Już chyba kiedyś widziałam u Ciebie podobne ciasto... było czekoladowe albo kakaowe, prawda? :D Muszę kiedyś wypróbować ten sposób z maczaniem herbatników :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, oj narobiłaś mi ochoty na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten serniczek jest świetny, i prześliczny talerzyk *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fajnie, choć jak dla mnie za dużo herbatników w stosunku do masy serowej ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się bardzo prosty w przygotowaniu - koniecznie muszę wypróbować! Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki rozmiar tortownicy/blachy?

    OdpowiedzUsuń