Sernik na zimno z twarogu w wersji nietradycyjnej- bez żelatyny ani galaretki, za to na herbatnikach. Dla lepszego aromatu do masy serowej dodajcie skórkę otartą z pomarańczy, kilka łyżek mocnej kawy albo ulubiony aromat, na przykład migdałowy. Możecie też spróbować zrobić sernik w wersji imitującej tiramisu, zanurzając herbatniki w kawie z alkoholem i posypując każdą warstwę ciasta wiórkami z gorzkiej czekolady. Zrobicie go dosyć szybko, w mniej niż piętnaście minut! Sernik na zimno najlepiej chłodzić całą noc, chociaż już po kilku godzinach można bez problemu kroić ciasto.
Składniki na masę serową:
Ponadto:
Składniki na masę serową:
- 250 g mielonego twarogu
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
Ponadto:
- 20 herbatników (100 g)
- 1/4 szklanki mleka
Już chyba kiedyś widziałam u Ciebie podobne ciasto... było czekoladowe albo kakaowe, prawda? :D Muszę kiedyś wypróbować ten sposób z maczaniem herbatników :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, oj narobiłaś mi ochoty na takie cudo :)
OdpowiedzUsuńten serniczek jest świetny, i prześliczny talerzyk *-*
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, choć jak dla mnie za dużo herbatników w stosunku do masy serowej ;p
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo prosty w przygotowaniu - koniecznie muszę wypróbować! Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar tortownicy/blachy?
OdpowiedzUsuń