Lody tiramisu to mrożona wersja włoskiego deseru. Bazą do lodów są miękkie, puszyste biszkopty, nasączone mocną kawą z alkoholem, posmarowane kremem na żółtkach i oblane polewą z gorzkiej czekolady. Możecie je podać na przykład na spotkaniu na świeżym powietrzu w upalne dni. Innym wariantem tego deseru będzie klasyczne ciasto, kiedy biszkopt upieczecie w dużej tortownicy, posmarujecie kremem i polejecie czekoladą tworząc tort.
- 3 duże jajka
- 70 g cukru pudru
- 80 g mąki
- 3 łyżki oleju
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać owalne biszkopty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wystudzić.
Składniki na poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki amaretto
Składniki na krem:
- 200 g śmietanki kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
Biszkopty kolejno nasączać ponczem i smarować kremem, do każdego loda w części kremu wbić patyczek. Wstawić do zamrażarnika na minimum 2 godziny.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
Kolejno każdy deser zanurzać w polewie czekoladowej, odkładać na papier do pieczenia i znów mrozić przez około godzinę. Smacznego!
Mmmm no rewelacyjne takie lody w gorączkę ;)
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Najlepsze lody jakie do tej pory widziałam :-)
OdpowiedzUsuńprzefantastyczne!
OdpowiedzUsuńgenialna jesteś wiesz?!:D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie ! :)
OdpowiedzUsuń