Makaron z wędzonym łososiem

     Makaron zapiekany z wędzonym łososiem to łatwy w przygotowaniu i szybki obiad. Możecie go zrobić dzień wcześniej i tylko podgrzać po powrocie do domu. Jeśli nie jesteście fanami łososia, zastąpcie go inną wędzoną rybą. Gotowa zapiekanka pięknie, ziołowo pachnie, a najlepiej smakuję jeszcze na ciepło!



  • 250 g makaronu, najlepiej razowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 100 g parmezanu lub wędzonej goudy
  • 1/4 szklanki kremówki
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego chilli
  • szczypta mielonego curry
  • szczypta soli
Makaron ugotować i odcedzić. Łososia pokroić na mniejsze części, mozzarellę posiekać lub poszarpać, parmezan zetrzeć na tarce, wszystko wymieszać z makaronem i przyprawami. Do natłuszczonej  (masłem lub oliwą) formy przełożyć makaron z dodatkami, zalać kremówką. Zapiekać 10- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie makaronowe zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jedna z moich ulubionych zapiekanek! Robiłam ją zawsze trochę inaczej, ale podobnie. Muszę spróbować Twojej wersji - uwielbiam to zgranie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanka z makaronem jest najlepsza:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądające danie, smakiem napewno też by nie zawiodło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łał u Ciebie nawet zapiekanka jest super fotogeniczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wygląda przepysznie, uwielbiam makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tu jest wszystko co lubię. Wspaniałe smaki pokazane w cudowny sposób. Na pewno spróbuję dania nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ekstra apetycznie to wygląda! Mega zdjęcia! :) Mmm... i to chilli.

    OdpowiedzUsuń