Szarlotka w słoiku

    Mobilna wersja jednego z najpopularniejszych ciast. Szarlotka bez spodu, jedynie z kruszonką i odrobiną cynamonu. Najlepsza będzie na ciepło i na bogato, z ulubionymi lodami, bitą śmietaną i miętą. Mi wystarczyła tylko chmurka cukru pudru. Zabierzecie ją ze sobą gdzie chcecie, chociażby do pracy na drugie śniadanie ;)

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dużych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
dodatkowo: 2 słoiki (290 ml)*

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i obsypać cynamonem. Masło posiekać z cukrem i mąką tak,  by powstała kruszonka. Jabłka przełożyć do słoików, posypać kruszonką i piec około 20 minut w 200 stopniach (we wcześniej rozgrzanym piekarniku). Smacznego!

* z Owocowego Domu

15 komentarzy:

  1. to jest genialne!
    uwielbiam takie przepisy na mini słodkości, na jeden raz!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł! Taka szarlotka 'na wynos' :) SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  3. O moje znajome słoiczki-weczki:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny pomysł :) Już sobie wyobrażam zapach wydobywający się z takiego słoiczka...

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaa.. ale rewelacja!
    jestem zachwycona ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej, genialne! Uwielbiam szarlotkę a możliwość zabrania jej na uczelnię to błogosławieństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego jeszcze nie było!
    Gratuluję idealnego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jakie wspaniały pomysł : ) Inspirujesz ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł na pyszny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pomysłowe, teraz można szarlotkę przy sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Absolutnie fenomenalne!!!!Torebkowa szarlotka-boska!!!

    OdpowiedzUsuń