Czekoladowe trufle z wanilią

   Miękkie czekoladki o mocno czekoladowym smaku. Miałam je zrobić dopiero w święta- z dużą ilością rumu, dodatkiem cynamonu i przyprawy do pierniczków, ale pękłam, bo w domu były akurat wszystkie potrzebne składniki. Dla trufle to przede wszystkim zapach alkoholu, ale tym razem wykorzystałam ziarenka z laski wanilii. Już wymyśliłam, że następnym razem  będą z wiśniowym nadzieniem, oblane czekoladą- Wam też polecam ten przepis!




  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka rumu lub esencji waniliowej

  • 3 łyżki gorzkiego kakao do obtoczenia
Czekoladę, kremówkę, miód, masło i wanilię lub rum włożyć do małego rondelka lub miski i umieścić w większym pojemniku z wrzątkiem. Mieszać co jakiś czas, aż masa będzie jednolita i wystudzić. Chłodzić 6- 24 godziny. Po tym czasie łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy, w palcach (najlepiej w rękawiczkach)  formować kulki i obtaczać, potrząsając miseczką, w której znajduje się kakao. W razie potrzeby ponownie schować do lodówki.  Smacznego!

7 komentarzy:

  1. trufle, coś pysznego :) wyszły Ci piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego jaa jeszcze nigdy trufli nie robiłam?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ci co z Tobą mieszkają powinni Cię nosić na rękach za te przysmaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, zjadłabym sobie taką kuleczkę. Albo dwie...

    OdpowiedzUsuń