Lody czekoladowe

    Można je jeść w nieskończoność, mają niezwykle kremową konsystencję. Są niesamowicie czekoladowe, z jej kawałkami i dużą ilością wanilii. Podawajcie je w waflowym rożku, wysokich szklankach, pucharkach lub puśćcie wodze fantazji i zróbcie to według własnej inwencji. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do nich swoje ulubione dodatki smakowe- cynamon, płatki chilli, przyprawę do pierniczków, skórki cytrusów i co tylko przyjdzie Wam do głowy! ;) Jeśli nie przepadacie za czekoladą koniecznie spróbujcie ich w wersji niebiańskiej śmietanki lub całkiej innej, malinowej!




  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
Mascarpone ubić na gładką masę ze z kremówką, wanilią i solą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (część można posiekać). Masę czekoladową dodać do śmietankowej, szybko zmiksować i przełożyć do plastikowego pojemnika, przykryć folią spożywczą. Mrozić 2- 4 godziny. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sama lodów, ale Twoje są aż reklamą domowego przetwórstwa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie kuś już więcej... ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pewnie rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oh,jakie ciemne od nadmiaru czekolady!
    mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A może i czekolada, i maliny? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od razu zamawiam podwójną porcję! Cudowne:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń