Maślane ciasteczka przełożone kremowym mascarpone. Mocno czekoladowe, proste w wykonaniu i pyszne. Pod kruchą skorupką z witrażykiem znajdziecie puszyste, gładkie nadzienie, mam nadzieję, że będą Wam smakować! :)
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki płynnego miodu
Masło posiekać z maką, dodać cukier i cukier z wanilią, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 2 mm, szklanką wycinać koła. W połowie z nich wykrawać wzory mniejszą foremką (np. w kształcie motylka). Piec 7- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przez ten czas przygotować krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać miód i mascarpone, energicznie wymieszać. Każde wystudzone koło smarować kremem, przykrywać ciastkiem z witrażem i docisnąć. Smacznego!
Piekne ciasteczka, takie delikatne... No i talerzyk boski!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają, z chęcią bym takie schrupała :)
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki mnie zachwycają. :)
OdpowiedzUsuńCzyżbyś wykorzystała foremkę z czasopisma D.C? :) Cudowny pomysł :)!!
OdpowiedzUsuńtaak ;)
UsuńAle pycha :)
OdpowiedzUsuńAaale one pięknie wyglądają :) Muszę zrobić markizy!
OdpowiedzUsuńCudowne. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Piękne zdjęcia. Uwielbiam czekoladę :)
OdpowiedzUsuńgenialne, ale bosko wyglądają!
OdpowiedzUsuńAle cudne kształty :)!
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńśliczności
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci! dzięki nim czuję jeszcze trochę lato, nie myślę o nadchodzącej jesieni ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są boskie, nie wiem jak je lepiej opisać :)
OdpowiedzUsuńPięknie i lekko podane!
OdpowiedzUsuń