Markizy z kremem czekoladowym

    Maślane ciasteczka przełożone kremowym mascarpone. Mocno czekoladowe, proste w wykonaniu i pyszne. Pod kruchą skorupką z witrażykiem znajdziecie puszyste, gładkie nadzienie, mam nadzieję, że będą Wam smakować! :)
 



  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płynnego miodu
Masło posiekać z maką, dodać cukier i cukier z wanilią, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 2 mm, szklanką wycinać koła. W połowie z nich wykrawać wzory mniejszą foremką (np. w kształcie motylka). Piec 7- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przez ten czas przygotować krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać miód i mascarpone, energicznie wymieszać. Każde wystudzone koło smarować kremem, przykrywać ciastkiem z witrażem i docisnąć. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Piekne ciasteczka, takie delikatne... No i talerzyk boski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają, z chęcią bym takie schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje wypieki mnie zachwycają. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyżbyś wykorzystała foremkę z czasopisma D.C? :) Cudowny pomysł :)!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaale one pięknie wyglądają :) Muszę zrobić markizy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Piękne zdjęcia. Uwielbiam czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne, ale bosko wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję Ci! dzięki nim czuję jeszcze trochę lato, nie myślę o nadchodzącej jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka są boskie, nie wiem jak je lepiej opisać :)

    OdpowiedzUsuń