Dietetyczne kajzerki

   Puszyste bułeczki pszenne z otrębami. Z deliktanym herbacianym wywarem, który dodaje nadaje  nie tylko fajnego posmaku, ale też lekkości. Zielona herbata jak wiadomo odchudza (to wiadomość potraktujcie jednka z przymrużeniem oka;)) i uzdrawia wypieki, dokładnie tak, jak otręby i pełnoziarnista mąka. Najlepiej smakują z czosnkową oliwą, masłem lub wiosennym twarożkiem z warzywami.



  • 200 g mąki pszennej, typ 2000
  • 200 g mąki pszennej, typ 500
  • 100 g zmielonych otrębów pszennych
  • 30 g świeżych drożdży
  • szklanka zaparzonej zielonej herbaty, wystudzonej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłą wodą. Odstawić na około 10 minut. Przez ten czas mąkę przesiać, wymieszać z solą i otrębami, dodać rozczyn drożdżowy, herbatę i oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na 8- 10 części, uformować kule, rozpłaszczać, nacinać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrastania na 15 minut. Wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mmm pyszna na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie bułeczki:D wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego prostego twarożku:)
    A kajzerki wyglądają obłędnie kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł ;)
    bułki musiały pięknie pachnieć przez dodatek herbaty ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować ten patent :) W weekend upiekę sobie bułeczki, o :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe bułeczki z rana... to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wyrośnięte i pięknie podane bułki!

    OdpowiedzUsuń