Jogurtowe bułeczki borówkowe

    Pyszne bułeczki  drożdżowe z chrupiąca skórką i puszystym miąższem. Jeżeli zamiast borówek użyjcie jagód będą miała piękną, fioletową barwę. Świetnie sprawdzą się jako podstawa do kanapek z masłem i miodem, a także serem czy szynką, bo są jedynie lekko słodkawe. Dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie lub gdy mamy ochotę na coś słodszego :)

  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 250 g borówek lub jagód
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciepłego mleka


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać mlekiem i wymieszać z łyżeczką mąki. Odstawić na około 10 minut, aż drożdże zacznął fermentować. Borówki zasypać cukrem (pozostałą łyżką), odstawić. Przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać przesiekane masło, rozczyn drożdżowy, jogurt i borówki. Wszystko wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odłożyć na 1- 1,5 godzyny przykryte ściereczką. Po tym czasie podzielić na 7- 10 części, formować kule i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

5 komentarzy: