Tort Pijana śliwka- bez jajek

           Całkiem, całkiem jak na pierwsze, piętrowe ciasto. Mocno kakaowe, z alkoholową nutą. Ciasto jest dość puszyste, jednak nie można zapomnieć o nasączeniu dolnego blatu ciasta- ogólny rezultat będzie wtedy dość suchy. Wydaje mi się, że najlepiej będzie smakować oblane gorzką czekoladą albo obsypane chmurką kakao.






ciasto:
  • 3 szklanaki mąki
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szklanka oleju
  • 2 łyżki octu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka mleka
krem:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 3/4 szklanki wódki
  • 200 g suszonych śliwek

poncz:
  • 3 łyżki wódki
  • 1/4 szklanki wody


Poprzedniego dnia: Śliwki namoczyć w 1/2 szklanki wódki. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mokre. Masę wlać do tortownicy (średnica 18 cm), piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przez ten czas przygotować krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, wymieszać z serkiem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Obie masy wymieszać, dodać pozostałą wódkę i posiekane śliwki, ponownie połączyć. Wystudzone ciasto przepołowić, nasączyć ponczem posmarować 2/3 kremu, resztą wygładzić rant. Chłodzić 2- 4 godziny. Podawać oblane czekoladą lub opruszone kakao. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Całkiem, całkiem? To skromność! Jak dla mnie, to ciasto wygląda po prostu genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie ładne czekoladowości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaaardzo apetycznie i chętnie skusiłabym się na kawałek, ewentualnie kilka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyglada - az trudno uwierzyc, ze to twoj debiut :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i już czuję smak tej pyszności :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak na pierwsze piętrowe to nie "całkiem, całkiem" ale obłędnie :-)
    Chciałoby się choć mały kawałek...

    OdpowiedzUsuń