Gniazdka z zapiekanego puree




Składniki na 20 babeczek:
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g sera żółtego
  • rukola, oliwa i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać olej, przyprawy i wymieszać.  Dodać gorące mleko, mieszać, aż masa będzie gęsta. Nakładać do papilotek, posypać startym serem. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekorować przepołowionymi pomidorkami i rukolą, przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na dodatek :).

    OdpowiedzUsuń
  2. oo bardzo fajny pomysł:)
    Piękna dekoracja:)
    Wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłam coś takiego kiedyś ;) podpieczone puree jest wyśmienite ;)

      Usuń
  4. Bardzo niebanalne, a do tego slicznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę! Tego jeszcze nie było:)

    OdpowiedzUsuń