Marchewkowe rogalki krucho- drożdżowe z malinami

   Puszysty miąższ pod delikatnie chrupiącą skórką. Z dodatkiem marchwi, która sprawia, że wypiek jest jeszcze bardziej kruchy i pięknie się rumieni. Są pyszne, najlepiej zrobić podwójną porcję i połowę zamrozić na później. Jeśli macie ochotę marchew możecie pominąć (zwiększając ilość masła i śmietany) lub zastąpić, chociażby burakiem.


  • 4 średnie marchewki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 70 g zimnego masła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

  • szklanka malin
  • kilka łyżek cukru

 

  Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać, odstawić na kilka minut. Przez ten czas marchew dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masło posiekać z mąką, dodać marchew i drożdże, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30- 45 minut.
  Po tym czasie podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na część trójkąta, która poprzednio była rantem koła ułożyć 3- 4 maliny, zasypać cukrem i zwinąć tak, by powstał rogalik. Tak postępować aż do wykorzystania całego ciasta. Każde kolejne ciastko układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe jest przepyszne więc rogaliki muszą być supernackie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo marchewkowe:)
    Pierwszy raz sie na takie natknęłam:)
    Musze powiedzieć mamie ,żebyśmy wspólnie kiedyś takie upichciły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogalików marchewkowych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam swoje maślane ciasteczka z tartą marchwią, ale dopiero rogaliki mnie zaczarowały. Porywam przepis i zachwycam się zdjęciami. :)

    OdpowiedzUsuń