Pyszna i prosta szarlotka bez zagniatania. Lekko opruszona cukrem pudrem, z dodatkiem lodów bananowych, a to wszystko w wersji light! Przygotowanie tego ciasta (niezależnie od ilości) to tylko godzina!
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej, typ 2000
- 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
- szklanka kaszy manny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g masła
- otręby pszenne i olej
- 2 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 4 banany
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cynamonu
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmrożone banany obrać, zblendować z cynamonem, sokiem z cytryny i podawać do jeszcze ciepłej szarlotki. Smacznego!
Wygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńpiękna i jaka smakowita
OdpowiedzUsuńA potem już tylko JEŚĆ! I to bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńALe mi smaka narobiłaś na taką szarlotkę... a ja nie mam czasu na wypieki;(
OdpowiedzUsuńraj...!! ciekawią mnie te lody :]
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z taką duża ilością cukru pudru lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńOj.. skradłabym kawałeczek!
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda, jakby miała rozpłynąć się w ustach, wspaniała :)
OdpowiedzUsuńszarlotka to pyszne ciasto :) słodkie i bardzo owocowe
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu na szarlotkę jeszcze nie widziałam. :) Przynjamniej nie miałabym po jej zjedzeniu wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną szarlotkę - właśnie dlatego, że jest light, jednak brakowało mi do niej zawsze lodów. W sumie lody z bananów też robię, tylko jakoś nigdy nie wpadłam, żeby to połączyć... Znalazłam więc u Ciebie inspirację :-) A pomysł z dodaniem cynamonu do bananw wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuń