Dietetyczna szarlotka na ciepło z lodami bananowymi


   Pyszna i prosta szarlotka bez zagniatania. Lekko opruszona cukrem pudrem, z dodatkiem lodów bananowych, a to wszystko w wersji light! Przygotowanie tego ciasta (niezależnie od ilości) to tylko godzina!



  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, typ 2000
  • 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • szklanka kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • otręby pszenne i olej
  • 2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru

  • 4 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
Banany włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i  wymieszać z sokiem, cukrem i cynamonem. Wszystkie składniki ciasta połączyć (płatki, mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia). Blachę (20 x 20) natłuścić olejem i wysypać otrębami, dodać 1/3 sypkiego ciasta i rozprowadzić po formie. Potem nałożyć połowę masy jabłkowej, kolejną porcję sypkich składników. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu na cieście ułożyć wiórki z masła. Piec 45- 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
  Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmrożone banany obrać, zblendować z cynamonem, sokiem z cytryny i podawać do jeszcze ciepłej szarlotki. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. A potem już tylko JEŚĆ! I to bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe mi smaka narobiłaś na taką szarlotkę... a ja nie mam czasu na wypieki;(

    OdpowiedzUsuń
  3. raj...!! ciekawią mnie te lody :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, z taką duża ilością cukru pudru lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj.. skradłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka wygląda, jakby miała rozpłynąć się w ustach, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotka to pyszne ciasto :) słodkie i bardzo owocowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego przepisu na szarlotkę jeszcze nie widziałam. :) Przynjamniej nie miałabym po jej zjedzeniu wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię bardzo podobną szarlotkę - właśnie dlatego, że jest light, jednak brakowało mi do niej zawsze lodów. W sumie lody z bananów też robię, tylko jakoś nigdy nie wpadłam, żeby to połączyć... Znalazłam więc u Ciebie inspirację :-) A pomysł z dodaniem cynamonu do bananw wyśmienity :-)

    OdpowiedzUsuń