Kruche, cytrynowe ciasteczka


   Najzwyklejsze, aromatyczne i kruche ciastka z dodatkiem skórki z cytryny. Świetnie nadadzą się jako dodatek do porannej herbatki albo do zabrania w drogę. Są naprawdę proste, a czas jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie (z czasem pieczenia) to nie więcej niż 30 minut!


  • 100 g masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i skórkę, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3- 5 mm i kieliszkiem wykrawać niewielkie ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

3 komentarze:

  1. jakie śliczne zdjęcia, Patrycjo!
    nie wspominając już o tych przeuroczych ciasteczkach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh..:) Takie to i by można było maczać w kakao.. albo zimnym mleku!
    Mniam.. na pewno były pyszne:)
    Fajne kształty.. na pewno bym na to nie wpadłaxD

    OdpowiedzUsuń