Racuchy bez drożdży

   Złociste, z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Błyskawiczne, do przygotowania kilkukrotnie szybciej, niż klasyczne racuchy jak babcine, bez jajek. Przepis na podstawie bloga Co na obiad. Fajnie komponują się z cukrem pudrem i konfiturą malinową.
  • szklanka mąki
  • szklanka wody lub mleka
  • łyżka budyniu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru z wanilią
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania, dżem
Na patelni rozgrzać olej. W miseczce wymieszać suche składniki, dodać mleko lub wodę, wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wylewać porcje ciasta (10 wielkości łyżki stołowej), smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniu papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. takie dania są wspaniałe! szybko zaspakajają potrzeby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, ale ekspresowe!
    wakacje obfitują w takie szybkie, pyszne potrawy. najczęściej owocowe i słodkie ;]
    dla mnie te placuszki z sosem owocowym proszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placuszki są najlepsze na lato, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placuszki z dodatkiem budyniu, są genialne! :)
    Piękna wierzyczka Ci się usmażyła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe placuszki:) kocham takie

    OdpowiedzUsuń