Bułeczki z makiem i sezamam

    Wczoraj była pizza. Niedużo składników, a ciasto cała masa. Tak też, spontanicznie powstały zawijaski makowo- sezamowe. I mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich drożdżowych wypieków, bo po zapoznaniu się z tym ciastem też nie będziecie się mogli opędzić od chęci na puszyste pyszości;)



Składniki na 8- 10 bułeczek:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10- 12 g drożdży
  • 1 szklanka dość ciepłej  wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek maku i sezamu

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, zalać wodą, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę z dzożdżami, wymieszać łyżką. Dodać oliwę, zagnieść, przełożyć na stolnicę, wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć w jak najustronniejsze miejsce, pozbawione przeciągów i nadmiernego hałasu na 1,5- 2 h. Podzielić na 8- 10 części, robić wałeczki, zwijać, przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde zawiniątko smarować oliwą, posypywać makiem i sezamem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bułeczki odłożyć do wyrośnięcia (10- 20 minut). Piec 15- 25 minut. Podawać z masełkiem lub twarożkiem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Super zawijańce, idealne na śniadanko :) Świetnie wygląda ten z wyjętym środkiem :)

    OdpowiedzUsuń