Boski krem czekoladowy (bez jajek)

   Niebiański, cudownie czekoladowy, o konsystencji nie do opisania! Już wiem, że latem będzie ze świeżymi wiśniami albo truskawkami, a zimą z dżemikami, których tego lata mam zamiar przygotować multum! Spróbujcie! Jest przeboski ;)




Skladniki:
  • 2/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 7 łyżek serka mascarpone (ewentualnie: twarogu sernikowego)
  • 30- 50 g gorzkiej lub mleczniej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru z wanilią
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kakao wymieszać z serkiem i przestudzoną czekoladą,  dodać kremówkę, delikatnie wymieszać, przełożyć do kolilek lub pucharków do lodów. Chłodzić 20- 45 minut. Polecam posypać gorzkim kakao.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. boski? zgadzam się całkowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. I mam pytanie ile to mniej wiecej 7 lyzek mascarpone? 2opak? I czy krem nadawalby sie tez do tortu? czy nie bylby za rzadki?
    Pozdrawiam
    Sofik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 łyżek to mniej więcej 1/2- 2/3 opakowania o masie 200 g :)
      jak najbardziej nadawałby się do tortu, ale myślę, że wtedy warto zwiększyć ilość czekolady, dodać jakieś 70 g, a żeby całość nie byla za luźna, można też do gotowej masy przed schłodzeniem (lub przekładaniem nią tortu) dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w około 4 łyżkach wrzątku (przestudzić przed połączeniem z kremem)
      mam nadzieję, że pomogłam ;)

      Usuń
  3. A czy można go użyć do torta?

    OdpowiedzUsuń