Puszysta chałka- bez jajek

  Pachnąca drożdżami, mlekiem i  "polewajką", czyli... cukrem z wodą, dzięki czemu się błyszczy. Bardzo smaczna, świetna śniadanie :)




Składniki na 2 warkocze:
  • 375- 400 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  •  15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru z wanilią
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło i cukier z wanilią. Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 2- 6 godzin, przykryte ściereczką. Potem ciasto podzielić na 6 części, upleść 2 warkocze. Odłożyć na 15- 45 minut. Piec 30- 35 minut (można wcześniej posypać kruszonką lub posmarować rozmąconym jajekiem). Ostudzić (ja posmarowałam ją po upieczeniu "polewajką"  2 łyżeczki cukru lub łyżeczka miodu rozpuszczone w kilku łyżkach wody) . Smacznego!

1 komentarz: