Wyśmienita, ale z pewnością nie na upały- rozpuści się w przedbiegach;) Bardzo maślana, kawowa i słodka, a do tego do przygotowania w 15 minut!
Składniki:
- 20 herbatników (około 100 g)
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy cappucino
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki wrzącej wody
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- mleko do namoczenia herbatników
- kakao do posypania
Masło utrzeć mikserem na puch z cukrem. We wrzątku rozpuścić kawę rozpuszczalną. Do masła dodać cappucino, cukier z wanilią i zaparzoną kawę, zmiksować. Na deseczce ułożyć 4 herbatniki, namoczone w mleku tylko od góry, rozsmarować na nich część masy. Kolejne warstwy herbatników moczyć z obu stron i smarować masą. Ostatnią warstę namoczyć tylko od dołu. Ciasto wykończyć pozostałą masą, obficie posypać kakao. Chłodzić minimum 4 godziny. Smacznego!
Wygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo akurat przepis dla mnie bo do upałów nam daleko ;) Ślicznie wygląda ciacho.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe ciasta, Twóje wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńSerio w 15 min? Tak wygląda, że aż się wierzyć nie chce :))
OdpowiedzUsuńwygląda tak smakowicie,że aż muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńale ekspresowa!
OdpowiedzUsuńi bardzo efektowna.
Wow ..ale pysznie wygląda..zapraszam do akcji Kawa...
OdpowiedzUsuńjak dużej blachy użyłaś?
OdpowiedzUsuńJoasiu nie używałam blachy, ciasto robiłam układając piętrowo herbatniki na desce do krojenia:)
UsuńP.S. Jak zrobisz to chętnie zobaczę Twoje dzieło: waniliowakuchnia@onet.pl
Pozdrawiam!