Stefanka cappucino

Wyśmienita, ale z pewnością nie na upały- rozpuści się w przedbiegach;) Bardzo maślana, kawowa i słodka, a do tego do przygotowania w 15 minut!



Składniki:
  • 20 herbatników (około 100 g)
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy cappucino
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • mleko do namoczenia herbatników
  • kakao do posypania
Masło utrzeć mikserem na puch z cukrem. We wrzątku rozpuścić kawę rozpuszczalną. Do masła dodać cappucino, cukier z wanilią i zaparzoną kawę, zmiksować. Na deseczce ułożyć 4 herbatniki, namoczone w mleku tylko od góry, rozsmarować na nich część masy. Kolejne warstwy herbatników moczyć z obu stron i smarować masą. Ostatnią warstę namoczyć tylko od dołu. Ciasto wykończyć pozostałą masą, obficie posypać kakao. Chłodzić minimum 4 godziny. Smacznego!
 

12 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To akurat przepis dla mnie bo do upałów nam daleko ;) Ślicznie wygląda ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kawowe ciasta, Twóje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serio w 15 min? Tak wygląda, że aż się wierzyć nie chce :))

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak smakowicie,że aż muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ekspresowa!
    i bardzo efektowna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow ..ale pysznie wygląda..zapraszam do akcji Kawa...

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Joasiu nie używałam blachy, ciasto robiłam układając piętrowo herbatniki na desce do krojenia:)

      P.S. Jak zrobisz to chętnie zobaczę Twoje dzieło: waniliowakuchnia@onet.pl

      Pozdrawiam!

      Usuń