Przepis na szybki i dietetyczny obiad, tym razem w formie pełnoziarnistych naleśników z serkiem śmietankowym, sałatą i kawałkami wędzonego łososia. Możecie pokroić je na kawałki i podać jako przekąskę albo zawinąć w pergamin i zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Zamiast liści sałaty warto wykorzystać świeży szpinak lub pastę ze zblendowanego zielonego groszku.
Składniki na 6 naleśników:
- 3/4 szklanki mąki pszennej, typ 2000
- 1/4 szklanki mąki pszennej, typ 500
- 1/3 szklanki płatków owsianych, zmielonych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta sody
- szczypta soli
Wymieszać suche składniki (mąki, płatki owsiane, sodę i sól), dodać mokre (mleko, wodę i olej), wymieszać trzepaczką. Odstawić na około 15 minut, aż ciasto zgęstnieje.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewać porcje ciasta, smażyć do zrumienienia z obu stron.
Dodatkowo:
- 300 g serka śmietankowego
- 1 duży pomidor
- 150 g wędzonego łososia
- 5- 6 dużych liści sałaty
Pomidora posiekać w drobną kostkę. Wystudzone naleśniki smarować serkiem śmietankowym, posypywać kawałkami pomidora, na wierzchu układać kawałki łososia i listki sałaty, zwijać jak krokiety. Smacznego!
Nominowalismy Cię do liebster bloga : http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńMega to wygląda! Jestem pod wrażeniem: )
OdpowiedzUsuńtakiego właśnie naleśnika zjadłabym na obiad dziś!
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj królował wędzony łosoś :)
OdpowiedzUsuńNaleśnik wygląda bardzo elegancko :)
wyglądają świetnie:) własnie miałam w planach zrobić jutro naleśniki to teraz wiem już jakie:)
OdpowiedzUsuńI takimi naleśnikami można udowodnić, że lżejszei zdrowe, wcale nie znaczy mniej smaczne :)
OdpowiedzUsuńRybka pod każdą postacią jest u mnie zawsze na pierwszym miejscu, a tym bardziej tak apetycznie prezentująca się:)
OdpowiedzUsuń