Ciasteczka są chrupiące dzięki karmelowej skorupce z cukru i miękkie w środku :) W wersji bez mąki i jajek ciasto łączą mielone migdały, które możecie też zastąpić innymi orzechami, a także miód lub syrop klonowy z wodą. W tym przepisie nie jest konieczny też proszek do pieczenia- pomijając go ciasteczka owsiane będą jeszcze bardziej chrupkie. Do ciastek pasować będą Wasze ulubione bakalie, kawałki posiekanej czekolady, a nawet drobne świeże owoce, jak porzeczki, maliny, agrest czy jagody!
Masło zmiksować na puszystą masę, dodać miód, wodę i cukier, znów połączyć. Dosypać płatki owsiane, otręby i proszek do pieczenia, wymieszać. Formować kule, spłaszczać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
- szklanka mielonych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrąb
- 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło zmiksować na puszystą masę, dodać miód, wodę i cukier, znów połączyć. Dosypać płatki owsiane, otręby i proszek do pieczenia, wymieszać. Formować kule, spłaszczać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
uwielbiam chrupać takie owsiane cudeńka :-)
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane to składnik jedne z najlepszych ,a takie domowe ciacha są najpyszniejsze - super ;D
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam - po prostu :)
OdpowiedzUsuńperspektywa karmelowej skorupki brzmi szczególnie kusząco :)
OdpowiedzUsuńmmm :) pochrupałabym takich ciasteczek do szklanki mleka :)
OdpowiedzUsuńChyba idę robić ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńale superaśne :D Muszę przyznać, że robisz cudowne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa- zdrowsze a nadal pyszne : )
OdpowiedzUsuń