W tym przepisie nie warto zastępować masła margaryną- bułki nie będą już tak smaczne ani pachnące. Do cynamonowych bułeczek będą za to świetnie pasować Wasze ulubione bakalie, a w sezonie świeże owoce takie jak jabłka czy maliny. Możecie też przygotować je w formie chlebka do odrywania, układając kwadraty z ciasta w keksówce. Moje bułeczki były upieczone na chwilę po uforowaniu, dlatego są bardziej chrupiące niż puszyste, za to najlepiej, jeśli zostawicie je w blaszce aż 'napuchną' przynajmniej na chwilę, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał.
ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki
- 15 g świeżych lub 7 suszonych drożdży
- 150 g mleka
- 20 g oleju lub masła, rozpuszczonego
- łyżka cukru
- duże jajko
nadzienie cynamonowe:
- 50 g masła
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego
- opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii
bardzo ciekawy kształt mają te bułeczki:) bardzo lubię cynamon, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWspaniały kształt:)
OdpowiedzUsuńmniam ,cynamonowe bułeczki ,ale pychotka !
OdpowiedzUsuńJakie zakręcone! Super :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty na taką cieplutką buleczkę z dodatkiem cynamonu! <3
OdpowiedzUsuńCynamonowe bułeczki uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuń