Bułeczki cynamonowe

   W tym przepisie nie warto zastępować masła margaryną- bułki nie będą już tak smaczne ani pachnące. Do cynamonowych bułeczek będą za to świetnie pasować Wasze ulubione bakalie, a w sezonie świeże owoce takie jak jabłka czy maliny. Możecie też przygotować je w formie chlebka do odrywania, układając kwadraty z ciasta w keksówce. Moje bułeczki były upieczone na chwilę po uforowaniu, dlatego są bardziej chrupiące niż puszyste, za to najlepiej, jeśli zostawicie je w blaszce aż 'napuchną' przynajmniej na chwilę, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał.

 

ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki
  • 15 g świeżych lub 7 suszonych drożdży
  • 150 g mleka
  • 20 g oleju lub masła, rozpuszczonego
  • łyżka cukru
  • duże jajko
Mleko podgrzać z masłem. Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, zalać przestudzonym mlekiem. Mąkę przesiać (jeżeli używacie drożdży suchych, teraz wymieszajcie je z mąką), dodać jajko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości na około godzinę.

nadzienie cynamonowe:
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego
  • opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii
W rondelku rozpuścić masło, dodać cynamon, cukier i wanilię, mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cynamonowym masłem i zwinąć wzdłuż węższego boku. Kroić na kawałki (8- 10) o grubości 2- 3 cm, układać na blasze i spłaszczać wzdłuż wcześniejszych przecięć. Bułeczki odstawić jeszcze na około 30 minut,  by podrosły. Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy kształt mają te bułeczki:) bardzo lubię cynamon, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ,cynamonowe bułeczki ,ale pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi ochoty na taką cieplutką buleczkę z dodatkiem cynamonu! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamonowe bułeczki uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń