Tort tiramisu

                 


biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz cukier z wanilią, zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy (u mnie o śr. 18 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Biszkopt pozostawić w piekarniku do wystudzenia lub poziomo rzucić nim o płaską powierzchnię- by nie opadł.

krem śmietankowy:
  • 400 g kremówki, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.

poncz kawowy:
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki amaretto lub rumu
  • 3 łyżeczku kawy rozpuszczalnej

  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
We wrzątku zaparzyć kawę, wytudzić. Dodać alkohol.

Biszkopt podzielić na 3 blaty. Pierwszy z nich nasączać ponczem, smarować kremem, pozypać wiórkami z czekolady postępować tak jeszcze dwa razy. Pozostałym kremem ozdobić rant ciasta. Chłodzić, najlepiej całą noc. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na ciasto, a zdjęcia wprost powalające! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam równiez w zeszłym tygodniu, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm bardzo lubie tiramisu w szklane/kieliszku, więc takie z pewnością bym pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bosko:) uwielbiam tiramisu

    OdpowiedzUsuń
  5. oo kawowo , pysznie wygląda ;d

    OdpowiedzUsuń