biszkopt:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
krem śmietankowy:
- 400 g kremówki, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 2- 3 łyżki cukru pudru
poncz kawowy:
- 1/3 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki amaretto lub rumu
- 3 łyżeczku kawy rozpuszczalnej
- 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Biszkopt podzielić na 3 blaty. Pierwszy z nich nasączać ponczem, smarować kremem, pozypać wiórkami z czekolady postępować tak jeszcze dwa razy. Pozostałym kremem ozdobić rant ciasta. Chłodzić, najlepiej całą noc. Smacznego!
Fajny pomysł na ciasto, a zdjęcia wprost powalające! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
uwielbiam tiramisu!
OdpowiedzUsuńrobiłam równiez w zeszłym tygodniu, pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńMm bardzo lubie tiramisu w szklane/kieliszku, więc takie z pewnością bym pochłonęła :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko:) uwielbiam tiramisu
OdpowiedzUsuńoo kawowo , pysznie wygląda ;d
OdpowiedzUsuń