Delikatna, lekka pianka oblana czekoladą. Przypomina oryginal, chociaż dokładnie go nie odwzorowuje. Jest pyszna, waniliowa, ale jej smak zmienicie używając owocowej galaretki, natomiast konsystenencję zmodyfikuje agar. Własnoręcznie stworzoną piankę możecie też podarowaćjako prezent :)
- 200 g śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g żelatyny, agaru lub galaretki
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- masło do natłuszczenia foremki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Piankę pokroić w prostokąty albo kwadraty, obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Deser będzie gotowy po 20- 30 minutach. Smacznego!
Domowa Pyszność :)))
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze. Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda naprawdę pięknie :) a smakuje zapewne jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńna prezent rzeczywiście sprawdziłyby się takie pianki idealnie :)
Ależ cudnie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńesencja słodkości O.O
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym takim prezentem :). Tak btw, już chyba zawsze ptasio-mleczne blogowe konstrukcje będą mi się kojarzyć z "aferą wedlowską" ;)))
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe słodycze :) Uwielbiam ptasie mleczko, więc chętnie spróbuję Twojej propozycji :) Mogę się poczęstować? ;p
OdpowiedzUsuńOmmmm jakie pyszności. W sam raz dla takiego łasucha jak ja <3
OdpowiedzUsuńNadawałyby się jako prezent:)
OdpowiedzUsuńW sam raz :)
Pyszności:)
i to nawet dwuwarstwowe! ale odlot ;]
OdpowiedzUsuńMniam :) kiedy ja wypróbuję te wszystkie przepisy:)...następny dodany do zakładek :)...ale tak smakowicie to ptasie mleczko wygląda...
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakuje lepiej, niż oryginalne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuń