Przy okazji tego wpisu od którego czytania już się chudnie obicałam, że zasypię Was przepisami na dania z mojej diety. Minęło kilka dni, a robi się coraz bardziej słodko...;) Obiecuję jednak, że juz od jutra będę Was gościć obiadami, przekąskami i śniadaniami, opisanymi etykietą 'dietetycznie'!
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty (użyłam tortownicy) Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Połamaną na kostki czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać na tartę, odłożyć do zastygnięcia, udekorować. Smacznego!
- 35 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 1/4 szklanki kefiru lub śmietany
- łyżeczka cukru z wanilią
- 100 g czekolady
- 70 ml kremówki
- porzeczki do dekoracji
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty (użyłam tortownicy) Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Połamaną na kostki czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać na tartę, odłożyć do zastygnięcia, udekorować. Smacznego!
Przepięknie się to prezentuje. Jaka "szlachetna" glazura! :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam nic przeciwko takim przepisom! Pycha!
OdpowiedzUsuń