Pizza to taki przysmak, który mogłabym jeść wszędzie! Dziś propozycja piknikowa, którą można bez problemu zamknąć w koszu i zabrać w plener. Puszyste i bardzo smaczne, więc nawet, jeśli nie wybieracie się na piknik umilą Wam chwile w czterech ścienach:)
Składniki:
Ciasto:
- 10 g drożdży
- 500 g mąki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g zielonych lub czarnych oliwek
- 100 g żółtego sera, startego (w wersji alergicznej pomijamy)
- 50 g mozzarelli (Alergicy pomijają)
- 2 plastry szynki pokrojonej w kostkę
- 2 niewielkie pomidory, obrane, pokrojone w kostkę
- 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Ciasto podzielić na 6- 12 porcji (w zależności od pożądanej wielkości), nadziać farszem, polać sosem i zawinąć w bułeczki. Ułożyć w tortownicy (20- 26 cm) i odłożyć na 15- 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, 25- 30 minut. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz