Bułeczki pizza

   Pizza to taki przysmak, który mogłabym jeść wszędzie! Dziś propozycja piknikowa, którą można bez problemu zamknąć w koszu i zabrać w plener. Puszyste i bardzo smaczne, więc nawet, jeśli nie wybieracie się na piknik umilą Wam chwile w czterech ścienach:) 


Składniki:
Ciasto:


  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
Farsz:
  • 30 g zielonych lub czarnych oliwek
  • 100 g żółtego sera, startego (w wersji alergicznej pomijamy)
  • 50 g mozzarelli (Alergicy pomijają)
  • 2 plastry szynki pokrojonej w kostkę
  • 2 niewielkie pomidory, obrane, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać wodą, odstwić na 10 minut. Przez ten czas przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki dodać wodę z drożdżami, delikatnie wymieszać łyżką,  przełożyć na blat i dokładnie zagnieść, dodając oliwę. Ciasto odłożyć na 2- 2, 5 godziny, przykryte ściereczką. Zrobić sos: ketchup wymieszać z koncentratem i ziołami.
  Ciasto podzielić na 6- 12 porcji (w zależności od pożądanej wielkości), nadziać farszem, polać sosem i zawinąć w bułeczki. Ułożyć w tortownicy (20- 26 cm) i odłożyć na 15- 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, 25- 30 minut. Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz