Mocno czekoladowy, kremowy, po prostu boski! Pachnie czekoladowym latem, wakacjami, pierwszymi malinami. Myślę, że fajnym dodatkiem smakowym będzie syrop malinowy- w cieście lub dżem malinowgo nałożony już na gotowy torcik.
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 2 filiżanki cukru
- 1/2 filiżanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 filiżanki wrzątku
- 3/4 filiżanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
- 150 g serka mascerpone
- 1/2 szklanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- maliny do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i wystudzoną czekoladę, zmiksować. Przełożyć na ciasto. Chłodzić 2- 12 godzin. Udekorować malinami. Smacznego;)
czekoladowe niebo :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny cudak! Wspaniały!
OdpowiedzUsuńmozna zrobić biszkopt bez jajek ?
OdpowiedzUsuńwspaniały :) jaką pojemność miały filiżanki?
OdpowiedzUsuńGosiu, właśnie zważyłam- 70- 75 g;)
Usuńjeśli smakuje tak, jak się prezentuje... niebiański!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrazeniem! :)
OdpowiedzUsuń