Ciasto czekoladowe z kremem- bez jajek




Składniki:
Ciasto:
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 filiżanki cukru
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
Krem:
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • dekoracja: truskawki, maliny, wiśnie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasto. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30- 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić.
Mascarpone ubić z kremówką i cukrem, dodać ostudzoną, rozuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zmiksować pomownie. Krem przełożyć na ciasto, chłodzić 2- 24 godziny. Dekorować owocami tuż przed podaniem. Smacznego!

2 komentarze: