Makaron ze szpinakiem


Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na szybki obiad. Użyjcie ulubionego sera, dobrze sprawdzi się feta, mozzarella, a nawet zwykła gouda- ja wybrałam ser pleśniowy. Makaron ze szpinakiem możecie też przegotować jako zapiekanka, mieszając wszystkie składniki z jajkiem i faszerując paprykę, cukinię czy kabaczki. W dietetycznym wariancie użyjcie pełnoziarnistego makaronu i zmniejszcie jego ilość, nie przesadzajcie z serem i pamiętajcie też o dużej szczypcie mielonej ostrej papryczki!
 
Składniki na makaron ze szpinakiem (1 porcja):
  • 50 g makaronu
  • 200 g szpinaku
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
Makaron ugotować tak, by był jeszcze lekko twardy.
Szpinak zalać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na talerz, dodać sos szpinakowy. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. mmm jak pysznie, bardzo lubię to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gorgonzolą musiało być pysznie. Ona świetnie łączy się ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy klasyk :) mój ulubiony sposób na makaron. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń