Jagodzianki

Jagodzianki bez jajek to bułeczki drożdżowe z jagodowym farszem. Jeżeli akurat nie macie drożdży, możecie wykorzystać jagody do kruchych jagodzianek z zeszłego roku. Gdyby po upieczeniu bułeczki wydały się Wam za mało słodkie posypcie je dodatkowo cukrem pudrem albo polejcie lukrem :) Gotowe jagodzianki możecie przechowywać 2- 3 dni w szczelnym pojemniku, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

 
Składniki na około 10 jagodzianek:
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Podgrzać mleko, dodać do niego drożdże i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami i rozpuszczone masło, zagnieść i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny przykryte ściereczką.

Składniki na farsz jagodowy:
  • 150 g jagód
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki kaszy manny

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować kule, spłaszczać, nakładać po łyżce jagód i posypywać cukrem z wanilią i szczyptą kaszy manny. Odstawić jagodzianki przykryte ściereczką, by ponownie podrosły.
Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Wystudzić na kratce. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Domowe jagodzianki!Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jagodzianki! Najlepsze właśnie z lukrem, jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, też ostatnio skusiłam się na zrobienie kilku jagodzianek:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Na pewno na weekend upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciepłe? Ok, aż tyle nie wymagam. Dla mnie mogą być nawet zimne, byleby były :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! I te z poprzedniego roku również :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcia... Jagodzianki wyśmienite, bardzo bym chciała taką zjeść, szczególnie ze świeżymi jagodami w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam ostatnio, cudownie letni wypiek:D

    OdpowiedzUsuń
  9. piąteczka, bo mamy taki sam talerzyk <3
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń