Klasyczny sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny- klasyczny sernik bez zbędnych udziwnień. Żeby masa serowa nie opadła ani nie popękała, wystarczy że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziecie uchylać piekarnika w czasie pieczenia. Najlepiej też nie miksować masy serowej po dodaniu białek-  będzie potem bardziej puszysty. Sernik tradycyjny możecie przygotować też na wcześniej podpieczonym kruchym spodzie lub bazie z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem.
                 
 
Składniki na sernik tradycyjny:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 5- 6 jajek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Dodać żółtka, kaszę manną, miksując dodawać twaróg. Białka ubić na sztywną pianę, na początku do masy maślanej dodać łyżkę i wymieszać, potem całość i delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy (35 cm) lub prostokątnej formy (25 x 35). Piec około 1 i 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sernik studzić około 20 minut w zamkniętym piekarniku. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. wygląda bosko:) kocham serniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że u Ciebie również króluje sernik! :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, no chyba znowu mam ochotę na sernik... jestem miłośnikiem serników. wielkim miłośnikiem i chyba aż za wielkim :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki sernik. Po prostu, jedno z najlepszych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny serniczek, wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń