Chłodnik litewski

Chłodnik litewski, czyli chłodnik z botwinki. Możecie go przygotować na jogurcie naturalnym, kefirze albo maślance i dodać ulubione dodatki i przyprawy, jak czosnek czy ugotowane na twardo jajka . Gotowy chłodnik litewski możecie przechowywać przez 2- 3 dni w lodówce.
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny lub octu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Buraczki i botwinkę drobno posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości około 10 minut. Ogórka obrać, pokroić w grubą kostkę razem z rzodkiewką, posiekać koperek i szczypior. Buraczki zakwasić sokiem z cytryny, wystudzić. Dodać jogurt, warzywa, koperek i szczypiorek, wymieszać i doprawić solą, schłodzić. Smacznego!

1 komentarz: